سوئیس و امکان لغو سیاست بی‌طرفی به دلیل جنگ اوکراین

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه “فایننشال تایمز”، با تداوم بحران اوکراین به نظر می رسد وضعیت بی طرفی در بسیاری از کشورهای اروپایی تغییر کرده و در این میان سوئیس به عنوان یکی از چند کشور بی طرف مجبور به بررسی مجدد سیاست های خود می شود.

این روزنامه در مطلبی با عنوان “بحران اوکراین می تواند آینده بی طرفی را متحول کند” آورده است: سوئیس کشوری ثروتمند و بی طرف است که در پناه رشته کوه های آلپ قرار دارد؛ کشوری که بسیاری از آلمانی ها آرزوی آن را دارند. اما با آغاز جنگ در اوکراین لرزه های سیاسی مهیبی سرتاسر اروپا را فراگرفت و بی شک سوئیس نیز از آن بی نصیب نمانده است.

در این میان روابط دو کشور همسایه آلمان و سوئیس نیز به خاطر تداوم سیاست های دولت برن دستخوش تغییرات شده است. یک روزنامه محافظه کار آلمانی به تازگی تیتر نخست خود را «سوئیس به عنوان یک مشکل» قرار داد و به انتقاد از موضع این کشور در قبال جنگ اوکراین پرداخت. «کریستین لامبرشت» وزیر دفاع آلمان نیز نامه‌های خشمگینانه‌ای بر سر ارسال مهمات بیشتربه کی‌یف به همتای خود در برن (پایتخت سوئیس) فرستاده است.

گفته می شود موضوع اختلاف دو دولت برلین و برن بر سر ارسال نوعی مهمات به اوکراین از سوی آلمان است که در سوئیس ساخته شده است. گزارش ها حاکی است دولت برن تاکنون دو درخواست رسمی برلین برای اجازه صادرات مجدد این مهمات به کی‌یف را رد کرده است.

از این رو بحث در سوئیس بر سر تدوام سیاست بی طرفی در گرماگرم جنگ در اروپا تشدید شده است. این کشور اروپایی اگرچه تاکنون مانع اعزام سربازان خود به ناتو نشده اما تاکنون به هیچ ائتلاف نظامی نپیوسته است و در سال ۲۰۲۱ نیز توافق چارچوبی با اتحادیه اروپا را قطع کرد و به هواپیماهای ناتو اجازه پرواز تسلیحاتی در حریم هوایی سوئیس را نداد.

به عبارتی دولت برن اگرچه حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرده، پناهندگان اوکراینی را پذیرفته و تقریبا تمام تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه مسکو را اجرا نموده، اما بسیاری از سیاستمداران سوئیسی به دنبال تغییری بسیار بزرگتر هستند.

«تیری بورکارت» رهبر حزب لیبرال می‌خواهد سوئیس به مشارکت با ناتو علاقمند شود و رهبران سوسیال دموکرات ها نیز خواستار همکاری بیشتر با اتحادیه اروپا هستند. «گرهارد پیستر» رئیس حزب میته (مرکز) خواستار تغییر قانون سوئیس شده تا به آلمان اجازه ارسال مهمات به اوکراین داده شود، زیرا به گفته وی، «ما نیز در کی‌یف از خود دفاع می‌کنیم».

سایر کشورهای بی طرف دیگر نیز محتاطانه در حال تجدیدنظر در روابط با ناتو هستند. این امر به ویژه با توجه به درخواست فنلاند و سوئد برای عضویت در ناتو پس از حمله به اوکراین تشدید شده است.

اتریش از جمله کشورهای بی طرفی است که مانند سوئیس، ترجیح می دهد در عین حفظ اصول خود، انعطاف پذیری هم نشان دهد.

«سیمون کاونی» وزیر امور خارجه و دفاع ایرلند نیز به تازگی خواستار بازنگری اساسی در وضعیت امنیتی دوبلین شده است. براساس نتایج یک پژوهش که به تازگی منتشر شده، دولت این کشور توانایی نظامی چندانی برای محافظت از مرزهای خود ندارد. هرچند کاونی ضمن اشاره به نتایج این پژوهش اضافه کرد که بعید است ایرلند به این زودی به ناتو بپیوندد.

لذا به نظر می رسد در حالیکه دولت های برن، وین و دوبلین از جبهه جنگ در اوکراین فاصله دارند، اما تلاش ها برای تغییر موضع بی طرفی را آغاز کرده و رقابت میان آنها بر سر افزایش بودجه دفاعی در حال افزایش است. گزارش ها نشان می دهد بودجه دفاعی این سه کشور تا پایان دهه جاری میلادی از کمتر از ۱ درصد به بیش از ۱ درصد تولید ناخالص داخلی می رسد.

از سوی دیگر، مسکو که بحث های داخلی را از نزدیک زیر نظر دارد، اعلام کرده است که نمی تواند این اقدامات را نادیده بگیرد. سفیر روسیه در سوئیس در اظهاراتی در ماه مه ضمن هشدار به دولت برن گفت که چنین اقداماتی غیرقابل اغماض است. هفته گذشته نیز «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت و گوهای مطرح شده در ایرلند را غیرمنطقی و غیر سازنده خواند.

فایننشال تایمز در پایان با تاکید بر اثرگذاری جنگ در اوکراین بر کشورهای بی طرف خاطرنشان کرده است که این دولت ها احتمالا در نهایت به این نتیجه می رسند که حفاظت از تمامیت ارضی در گرو اتحاد با دیگر کشورهای اروپایی است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

۱۰ مدال برای مازندران در مسابقات شنای کم بینایان و نابینایان کشور

ساری- ایرنا- تیم شنای کم بینایان و نابینایان مازندران در رقابت‌های قهرمانی کشور موفق به …