بی‌آلایشی در رفاقت و دلسوزی در تدریس

چهل‌وهفتمین ظهر دلنشین ایکنا؛ استاد بهروز یاریگل/ 1

شیوه آموزش و اخلاق استاد بهروز یاریگل میراثی ماندگار در بین قرآنی‌ها

به گزارش خبرنگار ایکنا، همزمان با ایام هفته معلم، مراسم بزرگداشت، تکریم و تجلیل از بهروز یاریگل، معلم پیشکسوت قرآنی هفدهم اردیبهشت‌ماه و در قالب چهل و هفتمین نشست ظهر دلنشین به همت خبرگزاری قرآن و با حضور جمعی از استادان، قاریان، حافظان و فعالان قرآنی کشورمان برگزار شد.

در ابتدای این جلسه که با تلاوت محمد کاکاوند، مدرس و قاری ممتاز کشورمان همراه بود، حبیب مهکام، پیشکسوت قرآنی در مقام مجری‌کارشناس مراسم، به بیان نکاتی پرداخت و گفت: امام صادق(ع) در مورد قرآن کریم بیاناتی دارند که برای هر فرد مسلمان تعهدآور است. بیانی که فرموده است قرآن پیمان‌نامه خداوند با مخلوق است، بنابر این شایسته است شخص مسلمان به تعهدنامه خود نگاه کند و هر روز 50 آیه از عهدنامه الهی را قرائت کند. 

تکریم مقام معلم از سوی خداوند 

در ادامه این نشست جلیل بیت‌مشعلی، سرپرست سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل ایکنا طی سخنانی ضمن خوش‌آمدگویی به فعالان قرآنی حاضر در این جلسه و گرامیداشت هفته معلم گفت: از عنایت تک تک عزیزان و معلمان قرآن حاضر در این جمع که ممکن است مستقیم از محضرشان بهره‌مند نبوده باشم، اما از تلاش‌هایشان بسیار استفاده کرده و بسیار فیض برده‌ایم، قدردانی می‌کنم. تجلیل و تشکر از معلم قرآن کار بنده نیست، در قرآنی که خداوند تبارک و تعالی در آن فرمود: «الرَّحْمَنُ عَلَّمَ الْقُرْآنَ» و باز فرمود «وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا» یا فرمود «اقْرَأْ وَ رَبُّكَ الْأَكْرَمُ الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ» به جایگاه معلم اشاره شده است.

وی در ادامه به سابقه برگزاری نشست ظهر دلنشین اشاره کرد و افزود: تا قبل از این نشست، 46 برنامه ظهر دلنشین برگزار و هر بار از یکی از استادان و معلمان قرآن تجلیل شده است. این نشست، یک برنامه بی‎‌تکلف و خارج از عُرف و پروتکل‌های مرسوم اداری است و در آن جمعی از اساتید جهت تکریم یک از بزرگان حوزه قرآن، حاضر هستند. طی این چند سال اجرای ظهر دلنشین، استاد یاریگل هر بار متواضعانه برپایی چنین نشستی را قبول نمی‌کردند. در این جلسه نیز در محضر استاد یاریگل هستیم و از این استاد گرانقدر که فرصت دادند تا در خدمتشان باشیم، سپاسگزارم. 

سرپرست سازمان قرآنی دانشگاهیان در بخش دیگری از صحبت‌های خود به داستان اعزام معاذ ابن جبل از سوی پیامبر(ص) به یمن اشاره کرد و گفت: رسول الله(ص) فردی را برای ترویج اسلام به یمن می‌فرستد، بعد از مدتی آن فرد بازگشته و می‌گوید نتوانستم کاری انجام دهم. بعد از آن معاذابن جبل را می‌فرستند و اولین سفارش پیامبر این است «يَا مُعَاذُ عَلِّمْهُمْ كِتَابَ اَللَّهِ» این فرستاده پیامبر بعد از آموزش قرآن سراغ مسائل حکمرانی و … می‌رود. 

بهروز یاریگل؛ قاری دو عملیات غرورآفرین

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این نشست منصور آقامحمدی، فعال قرآنی کشورمان طی سخنانی در ابتدا به فرارسیدن ایام سالروز عملیات بیت‌المقدس اشاره کرد و گفت: عملیاتی که در منطقه جنوب کشور شکل گرفت و منجر به آزادسازی خرمشهر شد، در آن ایام استاد بهروز یاریگل در لشگر 64 ارومیه در منطقه شمال غرب مشغول خدمت بود و در دو عملیات افتخارآفرین که منجر به پیروزی سپاه اسلام شد، قاری عملیات بوده است. 

این پیشکسوت قرآنی با اشاره به برپایی نمایشگاه‌های مختلف از سوی نیروی زمینی سپاه و افتخارآفرینی سربازان این نیرو گفت: تصاویر مربوط به حضور بهروز یاریگل در این عملیات‌ها ثبت شده و در این این نمایشگاه‌ها نیز وجود داشت.

وی در پایان به سابقه آشنایی خود با استاد یاریگل اشاره و اظهار کرد: برای فراگیری قرائت قرآن در محضر مرحوم استاد علی اربابی بودم، ایشان از تلفظ حرف «ص» من اشکال گرفتند و گفتند برای اصلاح آن به جلسه آموزش قرآن استاد یاریگل بروم به همین بهانه از حدود سال 75 باب دوستی با استاد یاریگل باز شد. 

تعطیلی مسابقه به خاطر آموزش 

بر اساس گزارش ایکنا، در بخش دیگری از این نشست که بیش از دو ساعت به طول انجامید، محمدمهدی بحرالعلوم، استاد حفظ قرآن طی سخنانی از رسم خوب ظهر دلنشین و ادامه‌دار بودن این نشست قدردانی کرد و گفت: پیشکسوتان قرآنی باید در جایگاه‌های بیشتری مورد توجه قرار گیرند و تجارب آنها بیش از اینها مورد توجه باشد. 

وی افزود: استاد یاریگل در عرصه‌های مختلفی از جمله مدیریت امور قرآنی، قرائت و داوری مسابقات قرآن فعالیت داشتند، اما وجهه اصلی ایشان بحث آموزش و تعلیم قرآن کریم است. ایشان از هر فرصتی که پیش می‌آمد و پیش می‌آید برای آموزش قرآن استفاده کرده و می‌کنند. به یاد دارم سال‌ها قبل برای داوری مسابقات قرآن به کرمان رفته بودیم، وقتی استاد سطح پایین تلاوت شرکت‌کنندگان را شنید، مسابقه را تعطیل و شروع به آموزش آنها کرد؛ به اعتقاد من این بسیار ارزشمند است. خداوند متعال، تعلیم قرآن را به خود نسبت داده، آنجا که می‌فرماید «يَتلو عَلَيهِم آياتِهِ وَيُزَكّيهِم وَيُعَلِّمُهُمُ الكِتابَ وَالحِكمَةَ» و تعلیم قرآن را جزء رسالت‌های پیامبر اسلام بر می‌شمارد و همین افتخار برای استاد یاریگل افتخار بزرگی است و ما نیز قدردان بوده و هستیم.

مشخص شدن عیار اخلاق قرآنی در سختی‌ها 

در ادامه این نشست مهدی قره‌شیخلو، یکی دیگر از پیشکسوتان قرآنی کشورمان در سخنانی با اشاره به اینکه در مورد شخصیت استاد بهروز یاریگل حرف بسیار زیاد است، گفت: روایتی از معصوم(ع) نقل است که خوشحالی مومن همیشه در صورتش ظاهر است و ناراحتی او در قلبش مکتوم است، استاد یاریگل با وجود اینکه در جوانی با بیماری سختی گریبانگیر بود، اما هیچ کدام از ما ضعف، گله یا شکایتی از ایشان به یاد نداریم و این حاکی از روحیه قرآنی است.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از مواقع عیار افراد در سختی‌ها مشخص می‌شود، گفت: استاد یاریگل با همین روحیه، آن بیماری را از پا در آورد و ان‌شاءالله عمر طولانی و با عزتی داشته باشد و سال‌های سال خادم قرآن باشد.

قره‌شیخلو در بخش دیگری از صحبت‌های خود به برگزاری برنامه‌های مختلف از سوی دستگاه‌های قرآنی برای گرامیداشت و تکریم خادمان و پیشکسوتان قرآنی اشاره و بیان کرد: برخی از این برنامه‌ها طی سال‌های اخیر تعطیل شده است. از ایکنا درخواست داریم، مطالبه‌گر علل تعطیلی و برپایی مجدد آن باشد. 

رئیس سابق مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف با اشاره به اینکه در بسیاری از مراسم‌های تکریم خادمان قرآنی، افرادی معرفی می‌شوند که بدون اینکه شناخته شده باشند، چند دهه خدمتگزار قرآن بوده‌اند، تصریح کرد: در یکی از ادوار مراسم تکریم چهره‌های قرآنی، علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس شورای اسلامی در زمان اهدای لوح تقدیر یکی از خادمان قرآن از او پرسید چند سال در عرصه قرآن خدمت کرده است؛ آن فرد پاسخ داد هفتاد سال از این سال‌ها را به یاد دارم. این فرد هفتاد سال خدمت کرده و کسی هم او را نشناخته است. 

قره‌شیخلو اظهار کرد: سن فعالان جامعه قرآنی در حال بالا رفتن است و گرد سفیدی روی صورت اکثر آنها نشسته است، این البته طبیعت روزگار است، اما اگر اینها را بدون اینکه از تجاربشان بهره‌مند شویم، از دست بدهیم، دچار خسران شده‌ایم. لذا باید قدر این افراد تا زنده هستند، دانسته شود. 

انتقال سبک رفتاری و اخلاقی اساتید قرآن

بر اساس گزارش ایکنا در ادامه این نشست محمد کاکاوند، قاری ممتاز کشورمان طی سخنانی گفت: افتخار شاگردی مستقیم استاد یاریگل را نداشته‌ام اما از دوره نوجوانی همیشه از کتاب‌ها و فیلم‌های آموزشی استاد استفاده کرده‌ام. 

وی افزود: عزیزانی که در جلسه حضور دارند همه در حیطه آموزش قرآن زحمات زیادی کشیده‌اند و سال‌هاست در این عرصه کار می‌کنند. به اعتقاد من علاوه بر سبک آموزش و دیدگاه‌های آموزشی که باید منتقل و آموزش داده شود، باید بحث رفتاری و اخلاقی این اساتید به عنوان یک میراث معرفی شود و این برای همنسلان من و افرادی که جلسه دارند، بیشتر می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. 

مبدع امتیازدهی در روش تدریس

در بخش دیگری از این برنامه سعید زکی‌لو، رئیس فرهنگسرای قرآن نیز در سخنانی با اشاره به اینکه از دهه 60 با استاد یاریگل آشنایی دارد، گفت: سبقه آموزشی و روحیه آموزشی استاد یاریگل بر بقیه محسنات و توانمندی‌های ایشان، ارجحیت دارد.

وی افزود: سادگی کلام، صداقت و صراحت لهجه در استاد یاریگل در بیش از چهار دهه رفاقت و آشنایی بیشترین چیزی بوده که دیده شده است. ویژگی دیگری که استاد یاریگل در آموزش دارند بحث کلاسداری این استاد است. استاد یاریگل را باید مبدع و طراح فرم و نحوه امتیازدهی روش تدریس بدانیم. ایشان برای سلیقه‌ای نشدن امتیازدهی در روش تدریس، فرم جزئیات مربوط به نحوه کلاسداری و روش تدریس را در 20 بند طراحی کرد. 

رئیس فرهنگسرای قرآن با اشاره به اینکه امیدوار است مسئولان بیشتر به پیشکسوتان قرآنی و تکریم آنها توجه کنند، گفت: روحیه مطالبه‌گری اگر از سوی اساتید حفظ شود فعالیت‌ها زودتر به نتیجه خواهد رسید. 

لزوم احیا و بازآفرینی جایگاه معلم قرآن 

بر اساس گزارش ایکنا، در بخش دیگری از این مراسم ولی یاراحمدی، پیشکسوت قرآنی کشورمان نیز در سخنانی استاد بهروز یاریگل را یک استاد تمام عیار و یک رزمنده و معلم قرآن معرفی کرد و گفت: خداوند این توفیق را به ایشان داد تا معلم شایسته قرآن باشند، معلم شایسته‌ای که تمام خصوصیات اخلاقی و علمی و به خصوص استقامت در این کار را به خوبی داراست. خیلی اوقات ما توفیق خدمت پیدا می‌کنیم اما به صورت مقطعی است، در صورتی که استاد یاریگل بیش از 40 سال توفیق معلمی قرآن را داشته است. 

وی افزود: تلاش مستمر، حفظ سلامت تقوا و حفظ روحیه قرآنی و دوری از بسیاری از آفت‌ها و آسیب‌هایی که متوجه تعدادی از قرآنی‌های ما بوده است، از نکات ارزشمند استاد یاریگل است. خوش‌خلقی و حوصله ایشان در پاسخ دادن به سوالات در مواقعی که مورد مشورت قرار می‌گیرد، بسیار برجسته می‌دانم. گاهی ایشان ساعت‌ها بحث و سخن در پاسخ به یک سوال کوتاه ارائه می‌کنند که بسیار ارزشمند است. 

این خادم قرآن کریم با اشاره به اینکه ساختار قرآنی کشور متوجه ظرفیت‌های موجود در یک معلم قرآن نیست، گفت: اگر بناست توسعه‌ای در فعالیت‌های قرآنی کشور و در نشر و انس با قرآن در بین جوان‌ها صورت بگیرد و قرآن به معنای اصلی کلمه منتشر شود باید اصلی‌ترین رکن که معلم قرآن است خیلی بیشتر از این مورد توجه قرار بگیرد. یکی از انتظارات بزرگ و برجسته قرآن از ما علاوه بر یادگیری و خواندن قرآن، تعلیم قرآن کریم است. 

این پیشکسوت قرآنی اظهار کرد: عناوینی همچون خادم قرآن، مدیر قرآن و … که ما ساخته‌ایم هیچ کدام به اندازه معلم قرآن نمی‌تواند در خود مفهوم تلاش واقعی برای گسترش قرآن را بگنجاند. مسئولان قرآنی باید به طور جدی برای احیاء ارزش و جایگاه معلم قرآن تلاش کنند، رسانه‌ها در بازتعریف اهمیت معلم قرآن باید اقدام کنند. اگر جایگاه معلم قرآن تضعیف شود و به جای آن به عناوین دیگر که به هر نحوی بیش از اندازه به آنها پرداخته می‌شود، یک عدم توازنی به وجود می‌آید. این عدم توازن باعث خواهد شد به ظاهر قرآن پرداخته شود و باطن قرآن که همان تدریس قرآن است ضعیف شود و زمین بماند. 

وی با اشاره به اینکه برخی رویدادها همچون همایش عمری با قرآن یک سرمایه اجتماعی بود، گفت: وقتی این همایش جمعی از پیشکسوتان و افراد ارزشمندی از جامعه قرآنی را انتخاب می‌کرد سرمایه اجتماعی برای حوزه قرآن بود که نباید به راحتی به حاشیه می‌رفت.

یاراحمدی بیان کرد: شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دستگاه‌های اصلی که ناظر بر اتفاقات هستند باید از این سرمایه‌های اجتماعی و رویدادهای اثرگذار که ریشه دارند و جایگاه واقعی تکریم و تجلیل در آن هست حفظ شود. تأکید مجدد من این است که جایگاه معلم قرآن بالاترین عنوان و جایگاهی است که قرآن از آن یاد کرده است. این باید به نحوی بازخوانی شود و ان‌شاءالله دستگاه‌ها متوجه این باشند که معلم قرآن سرپنجه هر تحول در حوزه قرآن است.

اوجگیری معلمی و قرائت 

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این مراسم احمد حاجی‌شریف، پیشکسوت قرآنی کشورمان که سال‌ها در سازمان دارالقرآن الکریم با استاد بهروز یاریگل همکاری داشته است، گفت: از اواخر دهه پنجاه و اوایل دهه شصت بود که خدمت استاد یاریگل ارادت پیدا کردیم، وجهه معلم بودن ایشان از همه وجوه دیگر مهمتر است. استاد یاریگل از ابتدا علاوه بر اینکه قاری خوبی بودند، معلم بسیار خوبی هم بودند.

وی افزود: دوره‌هایی که در استان‌ها برای آموزش برگزار می‌کردیم، بعدا برای ارزیابی دوره‌ها که می‌رفتیم می‌دیدیم، در جذب افراد و انتقال مفاهیم بسیار موفق بوده است. این وضعیت ادامه داشت تا اینکه کسالتی برای ایشان پیدا شد، برخورد ایشان با این بیماری و کسالت هم قابل توجه بود و این برخورد به گونه‌ای بود که توانست بر این بیماری غلبه کند. 

بهترین همسفر 

بر اساس این گزارش در ادامه این نشست سیدحسین موسوی‌بلده، پیشکسوت قرآنی کشورمان نیز به بیان خاطراتی از سال‌ها همنشینی با استاد یاریگل پرداخت و گفت: وقتی بخواهیم در مورد استاد یاریگل صحبت کنیم، باید به دو دوره قبل و بعد از بیماری ایشان اشاره کنیم. شاید حکمت خدا بر این بود که استاد به واسطه این بیماری در بین ما فعالان قرآنی باقی بماند، اگر استاد بیمار نمی‌شد، شاید فعالان عرصه‌ هنر، استاد را متقاعد می‌کردند فعالیت اصلی خود را در دیگر عرصه‌های هنری ادامه دهد. 

وی افزود: استاد یاریگل تنها در تلاوت و معلمی استاد نبوده و نیست، ایشان در مسائل تنغیم، موسیقی و خوشنویسی و حتی بازیگری هم تسلط کامل داشته و دارد و می‌توانست در آن عرصه‌ها هم سرآمد شود. 

موسوی‌بلده در ادامه به هوش بسیار بالای استاد یاریگل اشاره و اظهار کرد: ایشان هوشمندی سیاسی بسیار بالایی دارد، اوضاع را خوب می‌فهمد و تحلیل‌های به‌روزی دارد. استاد یاریگل به لحاظ معرفتی و مرامی بهترین رفیق برای سفر است، یک بار هم نشده است در سفر گلایه و ناراحتی‌ای از وضعیت سفر از ایشان شنیده باشم. یکی از افتخارات زندگی من همنشینی با ایشان بوده است. من همیشه گفته‌ام اگر استاد سیدمحسن موسوی‌بلده در عرصه آموزش قرآن به مثابه متخصص قلب باشد، استاد یاریگل به مثابه جراح قلب است، چرا که تمام جزئیات را می‌داند و برای اصلاح آن فن و فنونی دارد. 

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این مراسم کلیپی از  تلاوت‌های استاد بهروز یاریگل و نیز اظهارات او در جلسات و گفت‌وگوهای خبری مختلف پخش شد.

ادامه دارد …

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

اثربخشی دستاوردهای دانش بیولوژی تولیدمثل، در تحقق اهداف جوانی جمعیت

به گزارش ایکنا از فارس، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ساناز …

دیدگاهتان را بنویسید