تأثیر شهروند خبرنگاران در انعکاس اخبار جنگ غزه

تأثیر شهروند خبرنگاران در انعکاس جنگ غزهبه گزارش ایکنا از اصفهان، یازدهمین رویداد عصر رسانه با موضوع «جنگ غزه؛ رسانه‌ها و روایت‌ها» به‌همت معاونت فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان، شامگاه پنجشنبه، ۳۰ فروردین در سالن فرهنگسرای پایداری واقع در گلستان‌ شهدای اصفهان برگزار شد.

مهدی صالح، فعال رسانه‌ای اهل غزه با حضور در این رویداد، اظهار کرد: بسیاری از اخبار در رسانه‌ها پوشش داده نمی‌شود. ۱۰ درصد عملیات‌های مقاومت در غزه رسانه‌ای شده و علل مختلفی از جمله شهادت رزمندگان در حال بازگشت، خرابی ابزارهای فیلمبرداری و… موجب شده است تا اخبار کامل عملیات‌های مقاومت به دست ما نرسد.

وی افزود: رسانه‌های غزه نیز به دلیل کمبود زیرساخت‌ها و امکانات ضعیف، امکان پوشش همه‌جانبه اخبار را ندارند. از همین رو مردم غزه با مشاهده کمبود موجود در پوشش اخبار، خود به میدان آمده‌اند و اقدام به مخابره اخبار می‌کنند.

این فعال رسانه‌ای اهل غزه بیان کرد: در طول جنگ ما تقریبا از شهرهای بیت حانون و بیت‌الاحیا اخباری نداشتیم، زیرا به یک ویرانه تبدیل شدند و کسی نمی‌توانست در آن مناطق حضور داشته باشد. حملات رژیم صهیونیستی نیز به قدری زیاد بود که حتی خود مردم نیز امکان پوشش اخبار را نداشتند.

همچنین منصور براتی، کارشناس و پژوهشگر مسائل اسرائیل، گفت: اساساً مسئله اسرائیل و فلسطین، قدمتی ۱۰۰ ساله دارد. اسرائیل بیش از دولت‌های دیگر، دست به انکار حقوق فلسطینیان زد و تلاش داشت تا طرحی با عنوان «الحاق رسمی کرانه باختری به اسرائیل» را به پارلمان اسرائیل برده و آن را به شکل قانون دربیاورد.

وی ادامه داد: مبنای توافق اسلو، تشکیل دولت مستقل فلسطینی در کنار دولت اسرائیل بود. بر اساس این توافق، بنا بود بخش بزرگی از سرزمین فلسطین به اسرائیل برسد و بخش کوچکی متعلق به فلسطینی‌ها باشد، اما کار به جایی رسید که اسرائیل برای تصرف همان بخش کوچک نیز اقدام کرد.

این کارشناس مسائل اسرائیل تأکید کرد: در آغاز سال ۲۰۲۳، تعداد شهرک‌های یهودی‌نشین در کرانه باختری، ۱۲۰ شهرک بود که هزار صهیونیست در آنجا زندگی می‌کردند. حدود ۵۲۶ ایست و بازرسی نیز در سراسر کرانه باختری وجود دارد و فلسطینیان اجازه عبور از آن‌ها ندارند. اگر بنا به صلح‌طلبی اسرائیل باشد، باید در مناطق به رسمیت شناخته شده خود شهرک‌سازی کند، نه در کرانه باختری.‬

وی نقش رسانه در جنگ‌ را چشم‌گیر دانست و توضیح داد: از زمان جنگ اوکراین، یک ائتلاف رسانه‌‌ای با کمک رسانه‌های غربی برای پوشش اخبار این جنگ شکل گرفت و انتقاد از روسیه را نیز مبنای کار خود قرار داد، ولی با شروع جنگ غزه، همه توجهات به آن جلب شد.

براتی بیان کرد: فاصله فاحشی درخصوص پوشش اخبار توسط الجزیره در قیاس با سایر رسانه‌ها وجود دارد و این رسانه کار ۹۰ درصد سایر رسانه‌ها را در زمینه جنگ غزه انجام می‌دهد.

وی با اشاره به تأثیر شهروند خبرنگاران و یا خبرنگاران موبایلی، گفت: ما در غزه شاهد افرادی بودیم که در طول جنگ، مخاطبان زیادی جذب کردند و حتی برخی از آن‌ها تا ۵۰ میلیون نفر مخاطب اینستاگرامی داشتند.

این کارشناس مسائل اسرائیل بیان کرد: طبیعتا خبرنگاران ایرانی، امکان حضور در غزه را ندارند. اسماعیل هنیه و خالد مشعل نیز به دلیل سفر به ایران و حضور در مراسم سردار سلیمانی، نتوانستند به غزه بازگردند و به همین دلیل اکنون در قطر به سر می‌برند.

وی تأکید کرد: خبرنگاران حاضر در ایران درخصوص جنگ غزه قادر به ارائه روایت دست اول نیستند و صرفا به بازخوانی روایت ساخته شده، می‌پردازند. روایتی که در رسانه‌های ایرانی ساخته می‌شود کلی است و به‌طور مداوم عبارت «اسرائیل، جنایتکار است» تکرار می‌شود.

براتی ادامه داد: بسیاری از اقدامات رسانه‌های ایران به‌صورت سلبی است، به این صورت که منتظر هستیم تا روایت ارائه شده از سوی اسرائیل را نفی کنیم. درحالی که روایت الجزیره ایجابی است. در بسیاری از مواقع، اسرائیلی‌ها به دلیل فشار رسانه‌ای رفتار خود را تغییر دادند. اگر روایت‌سازی به‌صورت ایجابی انجام شود، چنین تأثیری می‌گذارد.

وی در پایان سخنان خود یادآور شد: برخی از رسانه‌ها در جهان خود را بی‌طرف معرفی می‌کنند، در حالی که تنها ژست بی‌طرفی دارند و این موجب توجه بیشتر مخاطب به آن‌هاست. 

سپس عبدالقادر فائز، مسئول دفتر الجزیره در ایران نیز به‌صورت برخط در این جلسه حضور یافت و گفت: شبکه الجزیره، روایتی مخصوص به خود و خبرنگاران خود از جنگ غزه دارد و این نوعی موفقیت است. اسرائیل همچون یک متهم در الجزیره تعريف شده و می‌تواند از خود دفاع کند، اما همه می‌دانند نتوانسته با دلایل منطقی این تهمت را از خود دور کند.

وی تصریح کرد: ابعاد مختلف جنگ غزه در شبکه الجزیره در بُعد نظامی، بُعد جهانی و شناخت افکار مردم دنیا، بُعد انسانی و زیست مردم غزه، ماهیت حماس، اسرائیل و تحلیل‌های متعدد بررسی می‌شوند.

زهرا مظفری‌فرد

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی یزد با فرمانده انتظامی دیدار کرد

به گزارش ایکنا به نقل از روابط‌عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، محمدرضا دهقانی اشکذری، رئیس دانشگاه …

دیدگاهتان را بنویسید