عملیات «وعده صادق» پاسخی به حملات رژیم صهیونیستی بود نه اعلان جنگ

فردا/عملیات «وعده صادق» پاسخی به حملات رژیم صهیونیستی بود نه اعلان‌جنگ

 

در پی حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در رژیم صهیونیستی شماری از فرماندهان عالی‌رتبه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شهادت رسیدند؛ عملی که نقض آشکار قواعد مسلم بین‌المللی در مصونیت مراکز سیاسی و دیپلماتیک بود. جمهوری اسلامی ایران ابتدا تصمیم گرفت تا از طریق ابزارهای دیپلماتیک این اقدام را محکوم کرده و رژیم صهیونیستی را پاسخگو سازد. با این حال آمریکا، فرانسه و انگلستان با حمایت کامل از رژیم صهیونیستی مانع تصویب هرگونه قطعنامه‌ای در محکومیت این اقدام رژیم صهیونیستی شد. جمهوری اسلامی ایران در پی این کوتاهی آشکار شورای امنیت سازمان ملل تصمیم گرفت تا از حق خود برای دفاع مشروع که در ماده 51 منشور سازمان ملل متحد بر آن تأکید شده است، با انجام عملیات نظامی «وعده صادق» به تجاوز رژیم صهیونیستی پاسخ دهد.

 طلال عتریسی، پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی لبنان و کارشناس امور غرب آسیا در گفت‌وگو با ایکنا به تشریح ابعاد مختلف عملیات «وعده صادق» پرداخته است. در ادامه مشروح این گفت‌وگو از نظر می‌گذرد:

ایکنا _ از نظر شما عملیات وعده صادق چه پیامی داشت؟

این عملیات پاسخ ایران به حملات و تجاوزات رژیم صهیونیستی بود. این رژیم پیش‌تر بارها به شخصیت‌ها و نیروهای ایرانی در سوریه و همچنین در دیگر نقاط جهان حمله کرده است و شاید در شرایطی که رخ داد که حملات و وضعیت پیچیده‌تر و اکنون فضا برای چنین واکنشی مناسب‌تر شده‌ بود. عملیات وعده صادق که در پاسخ به شهادت شماری از فرماندهان سپاه پاسداران صورت گرفت که بخشی از نیروهای نظامی در ایران هستند و حمله به آنها حمله به نیروهای نظامی ایران نیز محسوب می‌شود، از این رو بود که تصمیم به این پاسخ در بالاترین سطوح تصمیم‌گیری در جمهوری اسلامی صورت گرفت و این پیام بازدارندگی به دشمن است که حملات قبلی که پیش از این رخ داده است به یک معنا دیگر پایان یافته و اجازه تکرار آن را نخواهیم داد. به عبارتی معادله جدید این است که هر حمله‌ای با پاسخی مشابه و متناسب مواجه خواهد شد و این پاسخ با تهدید سطوح نظامی و سیاسی ایران همراه بود و هرگونه واکنشی به پاسخ ایران نیز با گسترش دامنه پاسخ شامل حمله گسترده‌تر به اهداف بیشتر به همراه با ویرانی افزون مواجه خواهد شد.

 بنابراین، پیام عملیات صادق این بود که به هرگونه تجاوز جدید پاسخ داده خواهد شد و دورانی که رژیم صهیونیستی در آن اقدام به انجام عملیات یک‌جانبه بدون هر واکنشی می‌کرد، پایان رسیده است. این پیامی به رژیم صهیونیستی، ایالات متحده آمریکا و کشورهای منطقه بود که معتقدند همکاری با رژیم صهیونیستی راه‌ حل است و یا می‌توان آرایش منطقه را از طریق همکاری با دشمن صهیونیستی تغییر داد. این عملیات اگرچه یک پاسخ نظامی بود اما ابعاد راهبردی و سیاسی نیز داشت.

ایکنا _ آیا ایران می‌تواند در عملیات «وعده صادق» به حق دفاع مشروع در ماده 51 منشور ملل متحد استناد کند؟

جمهوری ایران بر اساس کنوانسیون‌های بین‌المللی و از جمله کنوانسیون ژنو و سایر مصوبات سازمان ملل در خصوص لزوم حفاظت از کنسولگری‌ها، سفارتخانه‌ها و مؤسسات وابسته به دولت‌ها در برابر هرگونه تجاوز، تأیید کرده است تجاوز رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در واقع حمله به این نهادها است و سکوت در برابر این تهاجم به این معناست که همه مؤسسات، سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌ها به اهدافی برای حمله و تجاوز تبدیل می‌شوند. اگر جهان در قبال این تجاوز به کنسولگری ایران سکوت کرد و ابتکار عمل در محکومیت این تجاوز را به عهده نگرفت، پس ایران خود را بر اساس منشور سازمان ملل متحد دارای این حق می‌داند که از حق خود برای پاسخگویی استفاده می‌کند و به همین دلیل بود که رژیم صهیونیستی در سطح بین‌المللی در این مسئله منزوی شد، زیرا هیچ‌کس نمی‌تواند از این تجاوزات دفاع کند، حتی اگر برخی کشورها سکوت کنند، اما نمی‌توانند از آن حمایت و همچنین ادعا کنند که رژیم صهیونیستی از خود دفاع می‌کند، آن‌گونه که این کشورها بعد از 7 اکتبر ادعا کردند، رژیم صهیونیستی حق دفاع از خود را دارد.

به همین دلیل، موضع دیپلماتیک ایران قوی است و هیچ‌کس نمی‌تواند ایران را به تجاوز به یکی از کشورهای عضو سازمان ملل متهم کند؛ و هیچ کشوری نمی‌تواند به ایران بگوید که شما حق دفاع از خود را ندارید.

 ایکنا _ نظر شما در مورد واکنش مردم ایران و کشورهای مختلف جهان در تجلیل از حمله ایران به رژیم صهیونیستی چیست؟

 ملت‌های عرب و اسلام مدت‌ها منتظر این لحظه بوده‌اند. لحظه‌ای که موشک‌ها بر سر این رژیم و تأسیسات نظامی و دیگر تأسیسات آن فرود آید، به‌ویژه که مردم منطقه طعم وحشی‌گری این دشمن را چشیده‌اند و جنایات آن هنوز ادامه دارد و مردم به چشم خود هر روز در شبکه‌های مختلف کشتار کودکان و زنان، گرسنگی و محاصره را می‌بینند. جهان این را فراموش نکرده است که این رژیم چگونه در حال جنایت و نسل‌کشی است و به همین دلیل، این پاسخ ایران التیام‌دهنده درد و غم مردم جوامع عربی و اسلامی ماست و این عملیات چیزی بود که مردم واقعاً آرزوی آن را داشتند و پیش‌تر چنین نشده بود و تاکنون هیچ کشوری در منطقه جرئت انجام این کار را نداشت که این معادله را بر هم زند. معادله‌ای که طی آن رژیم صهیونیستی با سپری بین‌المللی محافظت می‌شد.

 ایران این معادله را بر هم زد و این منطق دولت و مردمی است که می‌خواهند از خود دفاع کنند و با ظلم، بی‌عدالتی و اشغالگری که امروز در وجود رژیم صهیونیستی تجسم یافته است، مقابله کنند، از این رو مردم از ایجاد معادله جدید خوشحال‌اند، این معادله جدید این است که دست این رژیم دیگر برای انجام حملات به کشورهای منطقه باز نیست.

ایکنا _ سکوت سازمان‌های بین‌المللی در قبال حمله به کنسولگری ایران در سوریه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

مشخص است که سازمان‌های و اسناد بین‌المللی بنیادی غیرعادلانه دارند. از سازمان ملل گرفته تا نهادهای حقوق بشری با آزادی مطلق عمل نمی‌کنند و به‌ویژه از سوی ایالات‌ متحده آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی تحت‌ فشار شدیدی هستند. ایران در ابتدا تلاش کرد تا با استفاده از ابزارهای دیپلماتیک از حق خود دفاع کند. ایران به سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای اروپایی اعلام کرد: اگر شما ابتکار عمل را به دست می‌گرفتید و این اقدام اسرائیل را محکوم می‌کردید، شاید به فکر پاسخ به اقدام این رژیم نبودیم.

اما سکوتی که غرب در قبال جنایات رژیم صهیونیستی داشت، ایران را بر آن داشت تا تصمیمی را که گرفته بود، به اجرا بگذارد تا این سازمان‌های بین‌المللی را در برابر شرمساری آشکار و شدید قرار دهد. این سازمان‌ها باید خجالت‌زده بوده و دیگر ادعای دفاع از حقوق بشر، عدالت و امور مشابه آن را نداشته باشند. این حمله نظامی ایران رژیم صهیونیستی را در سطح بین‌المللی منزوی کرد. ایران بر این امر پافشاری کرد و تمام جهان و سازمان‌های بین‌المللی را در برابر یک عمل انجام‌شده قرار داد. از این‌رو ایران ثابت کرد که تصمیم احساسی نگرفته و ابتدا در سطوح دیپلماتیک تلاش کرد تا موضع خود را روشن سازد اما چیزی به دست نیاورد. روشن است که این سازمان‌ها کاری با دفاع از حق و عدالت ندارند. از این رو واکنش نظامی ایران در راستای تحقق خواسته‌های مردم منطقه و ارسال پیامی قوی به دشمن صهیونیستی بوده است.

ایکنا _ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه خود تأکید کرده است که آمریکا مسئول اقدامات رژیم صهیونیستی بوده و در صورت عدم کنترل آن باید پیامدهای این امر را متحمل شود، ارزیابی شما از این اظهارات چیست؟

منطق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مبنی بر اینکه آمریکا مسئول آنچه در منطقه می‌گذرد است صددرصد درست است، به‌ویژه اینکه ایالات‌ متحده آمریکا در تمام حملاتی که این رژیم انجام داده است، پشتیبانی، تسلیحات و اطلاعات را در اختیار این نهاد قرار می‌دهد. از زمان آغاز عملیات طوفان الاقصی تا به امروز این ایالات‌ متحده است که سلاح برای رژیم صهیونیستی فراهم کرده، از آن حمایت می‌کند. همچنین اقدامی برای برقراری آتش‌بس نیز انجام نمی‌دهد. از این‌رو آمریکا نیز در قتل‌ عام‌هایی که در فلسطین رخ می‌دهد، شریک است. حملات این رژیم به دمشق و نیروهای سپاه پاسداران نیز با تأیید آمریکا صورت می‌گیرد، بنابراین عملیات نظامی و جنایت‌ها در ظاهر از سوی رژیم صهیونیستی انجام شده اما عامل پشت پرده ایالات متحده آمریکا است که مسئولیت بی‌ثباتی و اغتشاشات منطقه را بر عهده دارد.

 به دلیل همین درهم‌تنیدگی است که آمریکا می‌گوید منافع راهبردی ما در حفظ امنیت این رژیم است. حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران و در پی آن واکنش نظامی ایران تغییری در معادلات صورت داده است به این معنا که رژیم صهیونیستی فضای ایمنی که برای خود ایجاد کرده بود، از دست داد.

ایران امروز در وضعیت رویارویی با رژیم صهیونیستی و با ایالات‌ متحده آمریکا قرار دارد. امروز رویارویی ایران با این رژیم به سطحی بالاتر از رویارویی مستقیم نظامی رسیده است. امروز مشخص شده است که این رژیم بدون آمریکا نمی‌تواند کاری انجام دهد. اگر حمایت آمریکا از اسرائیل متوقف ‌شود، این رژیم به پایان می‌رسد. امروز ایران در خط مقدم صحنه سیاسی منطقه در چنین رویارویی با رژیم صهیونیستی و با ایالات متحده آمریکا قرار دارد.

گفت‌وگو: ریما فارس

ترجمه: سعید عدالت‌جو 

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

جشن تکلیف دانش آموزان پسر سامن‎

جشن تکلیف پرشور دانش آموزان پایه هشتم باحضور مسئولان وطلاب به همت آموزش و پرورش …

دیدگاهتان را بنویسید