نقش بایدن در صدور احکام سنگین علیه فعالان عربستانی

به گزارش ایرنا، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اوایل ماه ژوئیه گذشته در سفر به جده عربستان با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی ملاقات کرد که جنایت قتل فجیع جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد عربستانی را در پرونده خود دارد.

با بازگشت بایدن به واشنگتن، دوره جدیدی از سرکوبگری در عربستان آغاز شد و دوره پس از این سفر شاهد تخحول بی سابقه ای در پرونده احکام علیه فعالان سیاسی و حقوق بشری و مدنی در این کشور بود چرا که دادگاه استیناف سعودی دهها حکم کاهش یافته را نقض کرد و دادگاه کیفری سعودی احکام جدیدی را صادر کرد که برخی از فعالان را در قالب این احکام سیاسی به نیم قرن زندان محکوم کرد.

به گفته سازمان حقوق بشر “داون”، بازداشت ها علیه قضات سعودی در ماه آوریل گذشته و جایگزین کردن آنها با قضات بسیار وفادارتر به رژیم سعودی نیز عامل مهمی در صدورچنین احکام بی سابقه و سنگینی بود.

این سازمان تصریح کرد: قاضی عوض بن علی الاحمری در اکتبر گذشته به عنوان رئیس دادگاه کیفیری ویژه منصوب شد که مسئول صدور احکام سنگین است.

براساس اعلام این سازمان، الاحمری جزء تیمی بود که از جانب دولت سعودی از کنسولگری ریاض در استانبول در زمانی که سعودیها برای سرپوش گذاشتن بر قتل خاشقچی در سال 2018 میلادی تلاش می کردند، دیدن کرد.

برخی کارشناسان بر این باورند که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا با سفر به عربستان در ژوئیه گذشته چراغ سبزی به محمد بن سلمان ولیعهد این کشور داد تا گام های وحشیانه بیشتری علیه بازداشت شدگان اتخاذ کند.

علیرغم اختلافات موجود میان ریاض و واشنگتن درخصوص تولید نفت، آندرو هاموند مورخ و نویسنده انگلیسی که متخصص امور خاورمیانه است، می گوید که سفر تابستان بایدن به عربستان یک پیروزی برای بن سلمان به شمار می رود زیرا این امر بار دیگر دروازه های غرب را برای ولیعهد سعودی باز کرد.

این نویسنده انگلیسی در گفت و گو با سایت “عربی ۲۱” با اشاره به اینکه بعد از این سفر تغییری در پرونده های حقوقی بوجود نیامده است، تاکید کرد: اهتمام بایدن به مساله نفت و تقویت نقش عربستان در منطقه و تلاش برای ایجاد توافق میان اسرائیل و کشورهای منطقه این فرصت را به بن سلمان داد تا اقدامات خشونت آمیز بیشتری علیه فعالان اتخاذ کند.

از سوی دیگر، محمد العمری مدیر مرکز رسانه ای الجزیره تاکید کرد که علیرغم مطالبه کشورهای غربی از عربستان برای اصلاح پرونده های حقوقی اما بهره آن ها از معاملات تسلیحاتی به ویژه معاملات عربستان و آمریکا باعث شده است که درمورد سرکوب های بی سابقه ای که در عربستان رخ می دهد، سکوت کنند.

وی گفت که حتی اگر طی ماه های اخیر اختلافاتی میان واشنگتن و ریاض بوجود آمده است اما واقعیت این است که بن سلمان به برکت آمریکا پادشاه عربستان خواهد شد.

همچنین اندیشکده آمریکایی “کوینزی” اعلام کرد که ادعاهای کاخ سفید مبنی بر اینکه بایدن از عربستان تعهد گرفت که پرونده های حقوقی را بهبود بخشند، ثابت شد که بی ارزش است. دولت بایدن باید اشتباهات گذشته را اصلاح کند و فشارهای زیادی به ریاض وارد کند.

دانیل لاریسون پژوهشگر این اندیشکده در مقاله ای تاکید کرد: وقتی عربستان با کلام و بیان مسالمت آمیز به عنوان تروریسم برخورد می‌کند، نمی توان این کشور را شریک امنیتی مورد اعتماد حساب کرد.

وی خاطرنشان کرد که دولت بایدن به بن سلمان چراغ سبز نشان داد تا حکم های وحشیانه بیشتری بدهد زیرا از زمانی که روی کار آمد به خاطر هیچ یک از اقداماتش به طور جدی مجازات نشد.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

آلمان چند سرباز اوکراینی را به دلیل داشتن نشان نازی ها اخراج کرد

به گزارش پنجشنبه شب ایرنا از “اسپوتنیک”, دولت آلمان در بیانیه ای رسمی اعلام کرد: …