انتخابات کلیدی آمریکا: هراس بازارها از جنگ سیاسی در بحبوحه رکود

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از نشریه ال اکونومیستا اسپانیا، شهروندان آمریکا به موعد انتخابات کلیدی نزدیک شده‌اند که می‌تواند مسیر اقتصاد جهانی را تغییر دهد. انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا، هشتم نوامبر (۱۷ آبان) برگزار می‌شود؛ رویداد سیاسی که به تقویت قدرت «جو بایدن» رئیس‌جمهوری دموکرات آمریکا بر قوه مقننه و یا سلب آن به نفع جمهوری‌خواهان خواهد انجامید. کارشناسان بر این نکته اتفاق نظر دارند که انتخابات روز سه‌شنبه را می‌توان تاریخی و کلیدی قلمداد کرد، چرا که نتایج، نشان‌دهنده توانایی کاخ سفید برای اقدام در مواجهه با یک بحران اقتصادی تاریخی خواهد بود.

رکود در ایالات متحده در حال حاضر اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد. آخرین مطالعه افکارسنجی بلومبرگ نشان می‌دهد که ۱۰۰ درصد مصاحبه‌شوندگان تایید می‌کنند که در ۱۲ ماه آینده، تورم گریبانگیر اقتصاد آمریکا خواهد بود. در حال حاضر و با وجود کاهش قیمت سوخت، «شاخص قیمت مصرف‌کننده» همزمان با بالاترین نرخ تورم از سال ۱۹۸۲ میلادی، همچنان بالا (۸.۲ درصد) است. فدرال رزرو با توجه به این سناریو، افزایش شدید نرخ‌های بهره را در نظر گرفته و افزایش این شاخص تا ۴- ۴.۲۵ درصد تا پایان سال جاری میلادی را در دستور کار قرار داده است.  

آمریکا درحالی با مجموع این مشکلات مواجه است که طبق نظرسنجی‌ها، ۸۰ درصد احتمال دارد که جمهوری‌خواهان در یک یا هر دو مجلس (سنا و مجلس نمایندگان) برنده رقابت باشند و شانس پیروزی دموکرات‌ها و حفظ اکثریت کرسی‌ها توسط این حزب، ۲۰ درصد است.  

گسست شدید و احتمالی کنگره، تصویب و اجرای هر نوع اقدام بحث برانگیزی را فلج می‌کند. چنان که بین سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۶، با «باراک اوباما»، و بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰، با «دونالد ترامپ» اتفاق افتاد، تصویب قوانین محدود به موضوعاتی می‌شوند که می‌تواند حمایت گسترده‌ای را بین دو طرف کسب کند؛ و یا قوانینی همچون بودجه که به صورت اجباری باید تصویب شوند.

بایدن نسبت به این مسئله آگاهی داشت و به همین دلیل بود که دموکرات‌ها تصویب فوری اقدامات بزرگ او را در تابستان تسریع کردند: قانون سرمایه‌گذاری در صنعت تراشه، که امیدوار است با آن در برابر چین بایستد و بسته میلیاردی سرمایه گذاری در طرح‌های آب و هوایی و اصلاحات مالی از جمله این قوانین است.

بر اساس این گزارش، در فاصله یک ماه و نیم بین انتخابات تا آغاز جلسات جدید در چارچوب جانمایی قرمز و آبی کرسی‌های جدید، احتمالاً اصلاح نظام انتخاباتی برای انتخابات ریاست جمهوری تصویب شود تا از تکرار اقدامات ترامپ در سال ۲۰۲۰ برای تغییر نتایج در چندین ایالت کلیدی که در آن‌ها شکست خورده بود، جلوگیری شود. قانونی شدن رسمی ازدواج همجنس‌گرایان، که تاکنون فقط از طریق رویه قضایی دیوان عالی این کشور امکان‌پذیر است نیز از دیگر تلاش‌های احتمالی بایدن برای دریافت تایید کنگره پیش از آغاز به کار با نمایندگان جدید خواهد بود.

در حال حاضر، «کوین مک کارتی» رهبر حزب جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان، اعلام کرده حاضر است تا از تمدید سقف بدهی جلوگیری کند، پشتوانه قانونی که به دولت اجازه می‌دهد برای تامین مالی خود اوراق قرضه خزانه‌داری منتشر کند و به این ترتیب، بایدن را برای گرفتن امتیاز تحت فشار قرار می‌دهد. در سال ۲۰۱۴، جمهوری‌خواهان سعی کردند از این مکانیسم نبرد مالی استفاده کرده و اوباما را وادار کنند که قانون سلامت خود را پس بگیرد. مک کارتی همچنین گفته است که می‌خواهد حمایت نظامی از اوکراین را که تاکنون ۳ درصد از بودجه پنتاگون را به خود اختصاص می دهد، کاهش دهد.

در هر صورت، کارشناسان درباره اینکه این «نبرد» در کنگره دوپاره چه تاثیری بر وال استریت خواهد داشت، اتفاق نظر ندارند. در حالی که برخی بر این باورند که کاخ سفید بدون قدرت قانونگذاری می‌تواند کشور را به سمت بازی پوکر مملو از خطرات بین هر دو طرف سوق دهد، برخی دیگر معتقدند که بازارها از هراس ناشی از تنش سیاسی و در اقدامی عقب‌گرد، تنها به سمت سهام فدرال رزرو سوق پیدا می‌کنند.

کارشناسان خاطر نشان می‌کنند که نه تنها ممکن است شرایط به سمت بن‌بست قانونی پیش روند بلکه جمهوری‌خواهان با تصاحب احتمالی اکثریت سنا، برای کسب امتیازهای سیاسی از دموکرات‌ها در ازای رای دادن به اقدامات غیرمحبوب متوسل شوند.

انتخابات پیش‌رو، نقطه عطفی کلیدی در بازار سهام آمریکا نیز محسوب می‌شود. به گفته کارشناسان، یک کنگره تقسیم‌شده، می‌تواند سرمایه‌گذاران را تقویت کند؛ پیروزی دموکرات‌ها احتمالا منجر به هزینه‌های بیشتر و افزایش نرخ بهره و دلار خواهد شد. کنگره دوپاره، اصلاحات کمتری می‌تواند انجام دهد و کاهش خطرات قانونی، مسئله‌ای است که به طور معمول مورد پسند بازارها قرار می‌گیرد.

سرمایه‌گذاران در سراسر جهان چشم خود را به تاریخ هشتم نوامبر دوخته اند و هر اتفاقی که بیفتد، اقدامات کاخ سفید در مواجهه با بحران اقتصادی تاریخی، زیر ذره‌بین قرار خواهد گرفت. به هر ترتیب، تقسیم کرسی‌های کنگره و سنا، دامن زدن به موجی از عدم اطمینان سیاسی است که در بدترین زمان ممکن برای آمریکا در حال وقوع است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

لاوروف: تحت شرایط برابر آماده گفت‌وگو با غرب هستیم

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف روز شنبه اظهار داشت: روسیه …