تأکید شهید مطهری بر شناخت شمر زمانه و بیداری امت + فیلم

آماده/دکتر ستار قاسم عبدالله

به گزارش ایکنا، وبینار بین‌المللی «فلسطین در اندیشه شهید مطهری» چهارشنبه، ۱۲ اردیبهشت ماه ساعت ۱۰:۳۰ به صورت برخط از آپارات ایکنا پخش شد.

علی مطهری؛ فرزند شهید مطهری و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، طلال عتریسی؛ استاد دانشگاه لبنان، ستار قاسم عبدالله؛ استاد دانشگاه ذی‌قار عراق، یاسین فضل الموسوی؛ اندیشمند بحرینی و حجت‌الاسلام شفیق جرادی، مدیر پژوهشکده مطالعات دینی و فلسفی لبنان در این وبینار سخنرانی کردند.


بیشتر بخوانید:

 

 

متن ترجمه سخنان ستار قاسم عبدالله، استاد دانشگاه ذی‌قار عراق به شرح زیر است:

 

در ابتدا از خبرگزاری ایکنا تشکر می‌کنم که این فرصت را در اختیار ما گذاشته است تا درباره مسئله‌ای سخن بگوییم که قضیه قدیم و معاصر جهان اسلام یعنی مسئله فلسطین است. این مسئله کانون توجه جمهوری اسلامی ایران بوده چرا که امام خمینی(ره) در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی روز مبارکی را روز جهانی قدس نامید. این روز جمعه آخر رمضان از سال است و اکنون به آیینی ارزشمند تبدیل شده که هر ساله در سراسر جهان اسلام گرامی داشته می‌شود.

هیچ موضوعی در تاریخ امت اسلامی وجود ندارد که به اندازه مسئله فلسطین اهمیت حیاتی برای مسلمانان داشته باشد. سرزمین فلسطین برای عصرها مظهر چالش و مقاومت بوده است و اهمیت این سرزمین پس از مواجهه جهان اسلام با استعمار جدید افزایش یافته است. اگر فرهنگ به معنای زندگی است که هر ملتی را بر آن می‌دارد تا از هویت خود پاسداری کرده و مسیر زندگی خود را ادامه دهد، مسئله فلسطین مهم‌ترین موضوع فرهنگی در جهان اسلام است.

چشم‌انداز فرهنگی آرمان فلسطین آن را به آرمان تمام جهان اسلام بدل کرده است. موضوعی که به معیار قضاوت صحیح درباره هر چیزی درباره این مسئله از مواضع گرفته تا قراردادها و تمام امور مرتبط با آن تبدیل شده است و ازاین‌رو و بر مبنای این دیدگاه مسئله فلسطین از یک درگیری بر سر مرزها به مقاومت سرنوشت‌ساز برای زندگی و از مسئله‌ای برای یک ملت و سرزمین به آرمانی برای سرنوشت و هویت تمام امت اسلامی تبدیل شده است.

این همدلی انسانی و اسلامی بزرگ با مسئله فلسطین به این ریشه‌های فرهنگی بازمی‌گردد که امت مسلمان را به تمام بشریت پیوند می‌دهد که ارتباط با فطرت انسانی خود را با وجود تلاش بسیاری برای گمراه ساختن وی از دست ندادند. مسئله فلسطین از منظر فرهنگی به مسئله حیاتی تبدیل شده که نمی‌توان آن را نادیده انگاشت چرا که انسانی زنده یافت نمی‌شود که زندگی برای او اهمیتی نداشته باشد و در روی کره زمین انسانی نیست که مقاومت به دلیل زندگی را محکوم کند.

هر انقلابی پیش‌آهنگانی دارد که در راه آن نبرد و مسیر آن را مشخص می‌کنند. تاریخ انقلاب‌های بزرگ در جهان پر از شخصیت‌هایی است که نقشی سازنده و مؤثر در این انقلاب‌ها دارند و برخی در زمان آن انقلاب‌ها زنده بوده‌اند. هر کس که تاریخ این انقلاب‌ها را پی بگیرد درمی‌یابد که آنها نیازمند حاملان مشعل نور هستند؛ آن‌هایی که شعله‌ای را به دست دارند که نور آن مسیر را روشن می‌کند و حاضر به پرداختن بهای تغییر هستند. شهید مطهری فقط متفکری نبود که در برپایی انقلاب اسلامی نقش داشته باشد. بلکه او حتی از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نقشی پیشگام داشت. شهید مطهری در گفتن سخن حق دلیر و مبارزی ضد استبداد بود و اندیشه جدید داشت که با افکار مبتنی بر وضع موجود در آن زمان تعارض داشت. افکاری که برای او حتی گاه تهدیدی جانی به‌شمار می‌رفت.

 نیروهای شروری که خیری برای امت اسلامی نمی‌خواهند شخصیت‌های پیشگام در زمینه تجدد و روشنگری را مورد حمله قرار می‌دادند تا امت اسلام عقب مانده بماند. ازاین‌رو شخصیت‌هایی را مورد حمله قرار می‌دادند که نقش بزرگی در ایجاد تغییر در سطح داخلی و خارجی داشتند. شهید مطهری فعالانه به شکلی جدی در کنار امام خمینی(ره) قرار گرفت و به آگاه ساختن فرزندان ملت خود پرداخت.

 او موضعی قاطعانه در برابر جریان‌های انحرافی گرفت و نقش بزرگی در مواجه با جریان‌های فکری منحرف داشت که درباره اسلام و نقش آن در زندگی اجتماعی شبه پراکنی می‌کردند. ازاین‌رو شهید مطهری تنها به تحصیلات حوزوی اکتفا نمی‌کرد بلکه به آنچه در سطح جامعه می‌گذشت نیز توجه داشت و آنچه که اندیشه اسلامی را تهدید می‌کرد و در اینجا باید اشاره کرد هنگامی‌که ما از نقش شهید در آرمان فلسطین در اندیشه شهدید مطهری سخن می‌گوییم که موضوع این گفتار است، باید به وصیت امام خمینی اشاره کرد: روز جهانی قدس، روز اسلام، روز احیای اسلام و روزی است که مستضعفین باید خود را آماده مبارزه با مستکبران کنند. روزی که هر مسلمانی باید خود را آماده مواجه با اسرائیل کند و قدس باید به مسلمانان بازگردد.

از این توصیه امام خمینی(ره) که به مناسبت روز جهانی قدس آن را فرموده است، می‌توان توجه شهید مطهری به مسئله فلسطین را دریافت و این مسئله را به بخش مهمی از موضوع تفکر او تبدیل کرد. لذا استاد مطهری در سخنان خود ما را به ایستادن در کنار آرمان فلسطین دعوت می‌کند و همیشه ایجاد صندوق‌هایی را برای گردآوری کمک‌ها به نبرد بزرگی را توصیه می‌کرد که با دشمن در جریان بود و این کمک را کمکی واجب می‌دانست و او می‌گفت اولین پرسش ما در روز قیامت این خواهد بود که در جنگی که در فلسطین برپا بود چه کردید. رسول‌الله فرموده است کسی که ندای مسلمانی برای کمک را بشنود و به آن اعتنایی نکند مسلمان نیست. شهید مطهری از این دیدگاه می‌گفت که بر هر خطیب و واعظی واجب است که درباره این امر و بیان مظلومیت مردم فلسطین همانند مظلومیت امام حسین(ع) سخن بگوید.

 مسئله فلسطین نخستین بار از سال 1969 برای شهید مطهری مطرح شد که در آن با صدور بیانیه‌ای که به امضای علامه طباطبایی رسیده بود در آن خواهان جمع‌آوری کمک‌ها برای حمایت از آرمان فلسطین شده بود. شهید مطهری می‌گوید: «اگر می‌خواهیم به خودمان ارزش بدهیم، اگر می‌خواهیم قیمت پیدا کنیم، اگر می‌خواهیم در نزد خدا و پیغمبر خدا محترم باشیم، در نزد ملل جهان محترم باشیم، باید این اصل را زنده کنیم.» و منظورش آرمان فلسطین بود. شهید مطهری می‌گفت: «اگر پیغمبر اسلام زنده می‌بود، امروز چه می‌کرد؟ درباره چه مسئله‌ای می‌اندیشید؟ واللهِ و باللهِ قسم می‌خورم که پیغمبر اکرم(ص) در قبر مقدسش امروز از یهود می‏‌لرزد. این یک مسئله‌ دو دوتا چهارتا است. اگر کسی نگوید، گناه کرده است. من اگر نگویم واللهِ مرتکب گناه شده‌ام و هر خطیب و واعظی اگر نگوید مرتکب گناه شده است. واللهِ و باللهِ ما در برابر این قضیه مسؤولیم. به خدا قسم مسؤولیت داریم. به خدا قسم ما غافل هستیم. واللهِ قضیه‌‏ای که دل پیغمبر اکرم را امروز خون کرده است، این قضیه است. گذشته از جنبه اسلامی، فلسطین چه تاریخچه‌‏ای دارد؟ قضیه فلسطین مربوط به دولتی از دولت‌های اسلامی هم نیست؛ مربوط به یک ملت است، ملتی که او را به زور از خانه‌اش بیرون کرده‌اند.

شهید مطهری می‌گفت: به خدا قسم مسئولیت داریم. به خدا قسم ما غافل هستیم. واللهِ قضیه‌‏ای که دل پیغمبر اکرم را امروز خون کرده است، این قضیه است. داستانی که دل حسین بن علی را خون کرده، این قضیه است. اگر می‏‌خواهیم‏ به خودمان ارزش بدهیم، اگر می‏‌خواهیم به عزاداری حسین بن علی ارزش‏ بدهیم، باید فکر کنیم که اگر حسین بن علی امروز بود و خودش می‏‌گفت برای‏ من عزاداری کنید، می‏‌گفت چه شعاری بدهید؟ یا می‌‏گفت بخوانید: «نوجوان اکبر من» یا می‏‌گفت بگویید: «زینبِ مضطرم الوداع، الوداع»، چیزهایی که من (امام حسین) در عمرم هرگز به این جور شعارهای ذلت‌آور تن ندادم و یک کلمه از این حرف‌ها نگفتم؟! اگر حسین بن‏ علی بود، می‏‌گفت اگر می‏‌خواهی برای من عزاداری کنی، برای من سینه و زنجیر بزنی، شعار امروز تو باید فلسطین باشد. شمر امروز موشه دایان است. شمر 1300 سال پیش مرد، شمر زمانه را بشناس. امروز باید درودیوار این شهر با شعار فلسطین تکان ب‏خورد. هی دروغ در مغز ما کردند که‏ آقا این یک مسئله داخلی است، مربوط به عرب و اسرائیل است.

با تشکر از خبرگزاری بین‌المللی قرآن کریم ایکنا برای اعطای این فرصت به من برای سخن گفتن در زمینه این مسئله سرنوشت‌ساز و اکنون شاهد تجاوزهایی هستیم که در غزه می‌شود و موضع جمهوری اسلامی در ایستادن در کنار ملت فلسطین موضعی شریف است. درود و برکات خداوند بر شما باد.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

عکس | اجتماع بزرگ امام رضایی ها در اهواز

اجتماع بزرگ مردم اهواز به مناسبت دهه کرامت و ولادت امام رضا(ع) شامگاه 28 اردیبهشت …