تیم آمریکا در مذاکرات وین انعطاف لازم را ندارد


محمد قادری در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا درباره روند مذاکرات وین خاطرنشان کرد: با ارائه بسته‌های پیشنهادی ایران و منطق روشن جمهوری اسلامی، روند گفت‌وگوها کند اما رو به جلو بوده و به مرحله کنونی رسیده است.

وی افزود: موضوعات فنی در حوزه برنامه هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها بررسی شده و تقریباً به مراحل نهایی نزدیک شده است اما این موضوع الزاما به معنای رسیدن به نقطه توافق نیست.

این کارشناس مسائل هسته ای با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۷، تصریح کرد: خروج آمریکا یک تصمیم سیاسی از طرف دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت این کشور بود بنابراین الان هم نیازمند تصمیم سیاسی طرف مقابل است.

قادری با بیان اینکه تقریبا چیزی برای مذاکره به معنای فنی وجود ندارد، گفت: تکلیف اکثر موضوعات روشن است بنابراین، تعلل ایالات متحده در اتخاذ تصمیم سیاسی مانع جدی رسیدن به توافق است.

وی با بیان اینکه دولت جو بایدن رئیس جمهور کنونی آمریکا اراده و اختیار لازم برای انعطاف در مذاکرات را ندارد، افزود: تیم مذاکرات بایدن به شدت از سوی کنگره و سنا تحت فشار است و بسیار ضعیف عمل کرده است.

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: ایران دنبال چیزی فراتر از متن برجام ۲۰۱۵ نیست. بنابراین، ادعای رسانه ها و مقامات غربی درباره زیاده‌خواهی ایران کاملاً خلاف واقع است و بیشتر برای مقصرنمایی ایران ساخته و پرداخته می‌شود.

ایران خواسته جدیدی ندارد که زیاده‌خواهی باشد

قادری، رفع تحریم ها براساس برجام را تنها خواسته جمهوری اسلامی عنوان کرد و گفت: ایران خواسته جدیدی ندارد و متن برجام قبلا مورد توافق اعضای آن قرار گرفته است.  بنابراین، گرچه به زعم آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها شرایط با سال ۲۰۱۵ متفاوت است اما مسئول وعامل این شرایط خود آنها هستند.

وی افزود: جمهوری اسلامی براساس مفاد پاراگراف ۲۶ و ۳۶ برجام، اقدام به کاهش تعهدات کرد که البته این به هیچ وجه معنای نقض برجام نمی دهد.

این کارشناس سیاست خارجی گفت: کافی است ایالات متحده و سه کشور اروپایی بپذیرند که تعهدات برجامی خودشان را انجام دهند. تنها در این صورت است که امکان حصول توافق مطلوب وجود دارد.

قادری با بیان اینکه طرف غربی همچنان تلاش می‌کند فضای مذاکرات را با استفاده از ابزارهای سیاسی و رسانه‌ای از خارج از اتاق مذاکرات تحت تاثیر قرار دهد، گفت: آمریکا و متحدانش همچنان سعی دارند ایران را تحت فشار قرار دهند تا از موضع خود کوتاه بیاید که طبیعتاً این اتفاق نخواهد افتاد.

وی افزود: خط مشی جمهوری اسلامی مشخص است و حاضر نیست به هیچ وجه از حقوق ملت ایران کوتاه بیاید؛ بنابراین تنها مانع برای حصول یک توافق خوب، اتخاذ تصمیم سیاسی از سوی ایالات متحده و اروپا است.

این کارشناس مسائل هسته ای از طرف غربی مذاکرات خواست به تعهدات برجامی عمل کنند و گفت: آمریکایی ها باید طرح موضوعات فرابرجامی و فضاسازی علیه ایران در رسانه ها را کنار بگذارند.

چین و روسیه به جد خواهان توافق هستند

قادری با بیان اینکه امتیازاتی که دو طرف باید به یکدیگر بدهند اکنون روشن است، افزود: دولت سیزدهم برای نقد کردن چک برجام وارد فرایند مذاکرات شد تا موضوع رفع تحریم‌ها را به سرانجام برساند و از قبل تصمیم سیاسی خود را گرفته بود و اکنون نوبت طرف غربی است که این کار را انجام دهد.

وی افزود: ایران تمام تعهدات خود را براساس برجام انجام داد و گزارش‌های متعدد سازمان بین المللی انرژی اتمی موید این موضوع است. چیزی که رقم نخورد مابه‌ازای انجام تعهدات ایران از سوی طرف غربی است. ایالات متحده به طور یکجانبه از برجام خارج شد و کشورهای اروپایی به جای اینکه در راستای تقویت برجام بکوشند در زمینی که ایالات متحده طراحی کرده بود بازی و باعث شدند ایران از برجام منتفع نشود.

این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه فضا به سمتی پیش می‌رود که گفت‌وگوها به نتیجه برسد، گفت: طرف چینی و روسی، در موضوع رفع تحریم ها، همسویی تقریبا کاملی را با جمهوری اسلامی ایران دارند. نکاتی هم که آنها در رابطه با بحث عدم اشاعه مطرح کردند با اعتمادسازی ایران مرتفع شد و آنها به این جمع‌بندی رسیدند که کاملاً همسو و هم جهت با جمهوری اسلامی در مذاکرات مشارکت داشته باشند.

قادری گفت: در فضای رسانه‌ای هم شاهد اتهام‌زنی چین و روسیه نبودیم و این نشان می‌دهد که آنها به طور جدی دنبال شکل گیری توافق در این مرحله از مذاکرات هستند. هم چین و هم روسیه خودشان زخم‌خورده تحریم های غرب هستند و از این منظر کاملا با ایران همراه هستند.

منافع ریاض و تل‌آویو با برجام در تعارض است

وی درباره تاثیرگذاری عربستان و رژیم صهیونیستی بر مذاکرات نیز گفت: منافع ریاض و تل‌آویو با توافق در تعارض است و آنها نگران این هستند که توافق احتمالی، فضای مغشوشی که برای موج‌سواری آنها وجود داشت را از بین ببرد.

این کارشناس سیاست خارجی، دیدارهای اخیر نمایندگان رژیم صهیونیستی با رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات را یادآور شد و افزود: این دیدارها نشان‌دهنده تلاش گسترده برای برهم زدن و منحرف کردن مسیر مذاکرات است. پیش از این هم، نمایندگان رژیم صهیونیستی دیدارهایی را با نمایندگان و وزرای خارجه انگلیس و آلمان داشتند و تلاش کردند فضای مذاکرات را از مسیر اصلی منحرف کنند.

قادری گفت: رژیم صهیونیستی موجودیت خود را در خطر می بیند بنابراین دنبال این است که همچنان فضای ایران‌هراسی را تقویت و ایران را به عنوان یک بازیگر شرور در فضای مراودات و تعاملات بین المللی مطرح کند. این در حالی است که شرارت های مداوم رژیم صهیونیستی تهدیدی جدی برای ثبات،  امنیت و آرامش منطقه است.

وی افزود: اگر اروپا و آمریکا واقعا دنبال دستیابی به یک توافق با ثبات هستند باید به جای فشار بر ایران در راستای منافع رژیم صهیونیستی، این رژیم را مجاب کنند تا  دست از شرارت بردارد. غرب مطمئن باشد مسیری که صهیونیست ها دنبال می‌کنند به توافق پایدار منجر نخواهد شد.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

گولسیانی: فرصت‌های زیادی از دست دادیم اما بُردیم

تهران- ایرنا- مدافع تیم فوتبال پرسپولیس گفت: در دیدار برابر هوادار فرصت‌های زیادی را از …