آیین‌نامه تعزیه‌خوانی در چهارمحال‌وبختیاری تدوین شد

گردهمایی تعزیه چهارمحال و بختیاری

به گزارش ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری، «گردهمایی گروه‌های تعزیه چهارمحال‌وبختیاری» شامگاه گذشته ۲۵ اردیبهشت‌ماه با حضور نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سرپرستان گروه‌های تعزیه استان در تالار غدیر شهرکرد برگزار شد. 

احمد راستینه، نماینده مردم شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی در این همایش با تسلیت فرا رسیدن سالروز شهادت امام جعفرصادق(ع) و اشاره به اینکه رزق و روزی فقط ناظر بر معیشت نیست، اظهار کرد: عشق و ارادت به امامان(ع) و حسین(ع) رزق و عطیه الهی است و اکتسابی نیست بلکه نظر خداوند متعال بر قلب بشریت است تا روزی‌های بزرگ را به او اعطا کند و لذا رزقی بالاتر از آنچه نصیب خادمان حسین(ع) شده سراغ نداریم.

تعزیه روشنگر دل است

وی با ذکر اینکه تعزیه مهم‌ترین رکن حرکت عاشورایی در طول تاریخ بوده است، ادامه داد: عشق به حسین(ع) در دوران خفقان پهلوی و با وجود تمام خطرات، فرهنگ حسینی را ترویج داد و امروز نیز این عشق و ارادت، رقم‌زننده همایش عظیم و حرکت جهانی اربعین است. این عنایتی از جانب پروردگار و وعده‌ای است که ما را به ظهور نزدیک می‌کند. 

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: رکن تبلیغ در تعزیه بعد از تبلیغ از جانب علما و روحانیون، مهم‌ترین رکن حفظ و اشاعه فرهنگ حسینی است؛ منبر علما تبیین‌گر و میدان تعزیه روشنگر است و میان تبیین و روشنگری یک رابطه مستقیم وحود دارد. تبیین عقل را رشد می‌دهد و روشنگری دل را ارتقا می‌بخشد. 

راستینه بیان کرد: سوگواره‌های تعزیه باید نظم پیدا کند، همچنین ارتقای شبکه تعزیه‌خوان باید در برنامه قرار گیرد و ظرفیت ارکان تعزیه باید به‌طور مستمر رشد بیابد؛ هنر تعزیه‌خوان این است که مخاطبانش اشک بریزند.

این نماینده مجلس اخلاص تعزیه‌خوان در اقامه نقش را مهم ارزیابی کرد و توضیح داد: اگر پیوسته پای درس معارف حسین بن علی(ع) خود را رشد دهیم، اخلاص را در وجودمان نهادینه خواهیم کرد. حسین(ع) شاگرد اول مدرسه اخلاص است که همه هستی خود را مخلصانه تقدیم خدا کرد. 

انتخابات کانون تعزیه استان برگزار می‌شود 

پیام احمدی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با اشاره به اینکه کانون تعزیه استان بر طبق آخرین ویرایش آیین‌نامه کانون‌ها و انجمن‌های تحت پوشش ارشاد فعالیت می‌کند، اظهار کرد: بر این اساس، تا چند روز آینده فراخوان دعوت از اهالی تعزیه‌خوانی استان برای کاندیداتوری در کانون‌ تعزیه اعلام خواهد شد.

وی با ذکر اینکه با کم شدن مشکل کرونا سال گذشته گروه‌های مختلف تعزیه در استان اجرا داشتند، ادامه داد: هنر تعزیه در استان ظرفیت زیادی دارد که باید عملیاتی و بالقوه شود که بار اصلی این مهم بر عهده اساتید و فعالان این حوزه است.

احمدی بیان کرد: خوشبختانه کانون تعزیه تا یکی دو ماه آینده تشکیل می‌شود اما کار را متوقف به این زمان نکنیم بلکه از همین امروز باید کلید دوره‌های آموزشی و فعالیت و حضور اساتید بزرگ کشوری زده شود و همه ما هم‌قسم شویم که این موضوع را جدی‌تر پیش ببریم. 

مفادی از آیین‌نامه جدید تعزیه چهارمحال‌وبختیاری 

در پایان، افراسیاب صادقی، تعزیه‌پژوه و عضو کانون تعزیه استان با اشاره به اینکه با همفکری احمد راستینه، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تصمیم بر آن شد که پیشگام شویم و آیین‌نامه تعزیه کشور را تدوین کنیم، اظهار کرد: بر این اساس، فارغ از تمامی نظرات متنوعی که در مورد تعزیه گفته‌اند، خواستیم تا با هویتی مستقل به این هنر فاخر نگاه کنیم. 

وی ادامه داد: این مهم در کمیسیون فرهنگی مجلس طرح موضوع و پیشنهاد شد که برای اولین بار این آیین‌نامه با سبک استانی در چهارمحال‌وبختیاری تدوین و اجرایی شود تا بتوان به‌عنوان یک الگو به سراسر کشور تسری داد. 

صادقی با اشاره به اینکه آیین‌نامه‌ تعزیه با پرداخت مفصل به مسائل هویتی، فرهنگی، آموزشی و … تدوین شده است، گفت: در مقدمه این آیین‌نامه آمده است: هنر فاخر تعزیه از خاص‌ترین و متنوع‌ترین هنرهای ملی و آیینی است که امتزاج آن با جنبه مذهبی و دینی به‌ویژه واقعه عظیم عاشورا توانست خیل عظیمی از علاقه‌مندان به هنر دینی و مذهبی را زیر چتر خود جمع کند و با ارائه یک هنر چند بُعدی، در زمینه شعر، موسیقی، هنرهای نمایش و … و تلفیق بی‌نظیر آن با عقاید مذهبی مردم، خود را در میان همه هنرها شاخص کند. 

این مدرس دانشگاه با تصریح اینکه جلوه هر هنر زیبایی را در تعزیه می‌توان دید، گفت: حدود ۱۰ هزار نفر در استان در ۲۰۰ گروه تعزیه مشغول فعالیت هستند و در گرد این گروه‌ها نیز افراد زیادی فعالیت دارتد که با جمع این افراد به رقم چند ده هزار نفری از افراد مرتبط با تعزیه می‌رسیم. پیداست که ظرفیت عظیمی موجود است اما باید توجه شود که متأسفانه این جماعت چه محرومیت‌هایی متحمل می‌شوند.

صادقی در خصوص اهداف اصلی آیین‌نامه جدید تعزیه استان، توضیح داد: ساماندهی گروه‌های تعزیه، تعلیم و تربیت دینی و تاریخی اعضای گروه‌ها و توانمندسازی عقیدتی آنان، سیاست‌گذاری و نظارت بر گروه‌های تعزیه استان، تشکیل انجمن‌ها در شهرستان‌ها، ایجاد ارتباط مؤثر با مجموعه فرهنگ و ارشاد اسلامی با گروه‌های تعزیه، معرفی تعزیه به عنوان یک هنر مردمی که ریشه در باور مردم دارد، استقلال‌بخشی و پیگیری مطالبات صنفی تعزیه‌خوانان استان و آموزش تعزیه به علاقه‌مندان از جمله‌ این اهداف است. 

این تعزیه‌پژوه در استان با تأکيد بر وجود نسخ قدیمی تعزیه مختص به چهارمحال‌وبختیاری، بیان کرد: این نسخه‌ها لازم است که به نام استان ثبت برسند و البته اصلاح نسخ تعزیه از ضروریات است. برگزاری سوگواره‌های استانی و اعزام گروه‌های تعزیه به سوگواره‌های کشور، تشکیل بانک اطلاعاتی گروه‌های تعزیه، حضور در فضای مجازی، تکریم پیرغلامان و بیمه هنرمندان از دیگر اهداف دیده شده در آیین‌نامه است. 

صادقی با تأکید بر اینکه ماندن پای کار امام حسین(ع) زحمت دارد، تصریح کرد: امام حسین(ع) شدن برای ایشان دردسر داشت و لذا ما که می‌خواهیم خادم حضرت باشیم باید زحمت زیادی متحمل شویم که اولین گام در این مسیر، معرفت نسبت به ایشان است.

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

زائر 80 ساله کردستانی در مکه دعوت حق را لبیک گفت

کاوه شیرزادی، مدیرکل حج و زیارت استان کردستان  امروز، 26 خرداد در جمع خبرنگاران رسانه‌های …