مسئله‌محوری و دغدغه‌مندی در حوزۀ دیپلماسی معیار کار پژوهشی باشد

مجتبی فردوسی‌پور، دیپلمات ارشد وزارت امور خارجهبه گزارش ایکنا از فارس، مجتبی فردوسی‌پور، دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه امروز، 10 اردیبهشت‌ماه در ویژه برنامه روز ملی خلیج فارس در دانشگاه شیراز با بیان اینکه تلفیق اقتصاد و سیاست مبنای اقتصاد سیاسی را برای ما به ارمغان می‌آورد، گفت: در حوزۀ نظری و مفهومی روندهای برآورده از حوزۀ لیبرالیسم و سوسیالیسم و مارکسیسم و بعدها ساختارگرایان با گفتمان‌های انتقادی در مقابل نظریه‌پردازان کلاسیک رویکرد جدیدی را به ارمغان آورد که در حوزۀ کلاسیک مهم‌ترینش آدام اسمیت، ریکاردو، جان استوارت میل رویکردهای مبتنی بر حوزۀ تجارت و کالا و سرمایه‌داری است که بعدها کارل مارکس پویایی انسان در حوزۀ تجارت مبنا قرار داد و نظام مارکسیسم را بنیان‌گذاری کرد، لذا چیزی که به‌عنوان اقتصاد سیاسی می‌شود از آن یاد کرد، تببین رابطه بین قدرت سیاسی و ضرورت‌های اقتصادی در جامعه به مفهوم اقتصاد سیاسی گفته می‌شود.

وی با طرح این سؤال که سیر تحول در تاب‌آوری خلیج فارس مفهوم روشن‌ترش چیست و تحول از امنیت به امنیت توسعه‌محور مفهوم روشنش چیست،‌گفت:‌ تحول از امنیت به امنیت توسعه‌محور و اقتصادمحور در تعاملات منطقه‌ای. نظام بین‌الملل وقتی سیال است که نظام بین‌الملل را به‌صورت آنارشیک نگاه کنیم. سیر تحول به‌سمت منطقه‌گرایی می‌رود و منطقه‌گرایی الگو قرار می‌گیرد.

مدیر گروه مطالعات غرب آسیا و شمال آفریقا مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه اظهار کرد: دولت سیزدهم چشم‌انداز روشنی دارد، به شرطی که سیر تحول متناسب با ظرف زمان سپری شود نه اقتضای شعار عده‌ای که خود را ژئوپولیسین می‌دیدند.

فردوسی‌پور با بیان اینکه استدلالشان این بود که مبنای همسایگی ژئوپولیتیک‌محوری است، گفت: رویکرد اشتباهی را به سیاست همسایگی تزریق می‌کردند و معتقد بودند تمدن بزرگ از سه تمدن سامی، تورانی و آریایی است و این سه حوزۀ ژئوپولیتیک دستاوردی بزرگ در حوزۀ اقتصاد سیاسی می‌تواند تولید کند و همسایگی از جایی تعریفش مبنا می‌شود که تعاملات بر اساس ویژگی‌های همسایگی شکل بگیرد و معیار همسایگی در مقابل کشورهای مختلف همسایه متفاوت است، رویکرد عام و کل‌محور ژئوپولیتیک نمی‌تواند مبنا قرار بگیرد.

وی با تصریح اینکه در منطقه‌گرایی هم بعضی معتقدند که اختلاف سطح با همسایگی و شرایط را باید در تعامل شناخت، افزود: نکته این است که در منطقۀ ما چیزی که در حال رخ دادن است و مورد توجه است این است که مسئله‌محوری و دغدغه‌مندی در حوزۀ دیپلماسی باید معیار کار پژوهشی باشد.

فردوسی‌پور بیان کرد: باید از لحاظ سهم قطب اقتصاد توسعۀ منطقه‌ای و ژئوپولیتیک دیتا متوازن شویم تا بتوانیم به‌عنوان قدرت منطقه‌ای برآمده تاب‌آوری کنیم. تاب‌آوری خلیج فارس یعنی ژئوپولیتیک دیتا و ژئوپولیتیک دیتا یعنی رقابت بین غرب و شرق برای کنترل افکار عمومی در کنار «یک کمربند، یک راه». این روند عربستان سعودی پست‌مدرن را برای ما نمایش می‌دهد. اینکه در این فرایند ما چگونه به اقتصاد سیاسی راه پیدا کنیم، به فرایند تولید کالا و تجارت و گذر از جغرافیا با شبکه‌مندی افکار عمومی در مسیر توسعه و اقتصاد سیاسی برمی‌گردد.

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

پناه به نور از دمندگان در گره‌ها

«وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ ‎(سوره فلق:٤)» دمیدن در گره، یعنی فتنه‌گری در ذهن‌ها، در …